_05 ADÉU ALS PARADISOS FISCALS

Fer desaparèixer els paradisos tècnicament no és gaire complicat. Caldria acabar amb el secret bancari: tots els Estats del món haurien de garantir l’intercanvi complet i automàtic d’informació financera i tributària entre les seves autoritats fiscals i judicials. Informació com els beneficiaris econòmics de tot compte bancari o d’inversió, o els comptes verificats de totes les entitats econòmiques significatives, indicant el volum de negoci i els impostos pagats en cada jurisdicció fiscal.

Si els Estats que avui són paradisos fiscals es resisteixen a renunciar al secret bancari, la resta de països del món haurien d’aplicar-los sancions. D’entrada, haurien de prohibir completament qualsevol activitat financera de les seves empreses o dels seus ciutadans amb els bancs establerts allà.

A més, també cal posar fre a la competència fiscal deslleial, aplicant a tot el món el “principi de residència” pel que fa a les obligacions fiscals de les empreses i de les persones, o harmonitzant a escala global la fiscalitat dels capitals d’alta mobilitat, tant de les grans corporacions com de les grans fortunes.